Indywidualne programy dietetyczne

Kilka informacji o programach dietetycznych:

  • Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala zredukować masę ciała i osiągnąć wyznaczony cel.
  • W przypadku występowania jednostek chorobowych dieta musi być często stosowana przez całe życie. W wielu przypadkach stanowi podstawę leczenia chorób. Odpowiednio ułożona może wspomóc leczenie farmakologiczne, gdy choroby już się rozwiną.
  • Nasze plany dietetyczne oparte są o zasady zdrowego i racjonalnego odżywiania.
  • Plany dietetyczne opracowane są indywidualnie na podstawie przeprowadzonego wywiadu żywieniowo-medycznego, preferencji żywieniowych oraz możliwości realizacji diety. Dostosowane są do stanu zdrowia, trybu pracy, zajęć dodatkowych, aktywności fizycznej, nawyków tak, aby wprowadzenie racjonalnego odżywiania stało się nowym stylem życia, ale nie utrudniało codziennego funkcjonowania.

Nasza oferta:

  1. Diety odchudzające (przy nadwadze i otyłości).
  2. Diety zwiększające masę ciała (przy niedowadze).
  3. Leczenie żywieniowe - diety:
    • układu pokarmowego: refluks żołądkowo – przełykowy, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, choroby jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita wrażliwego), zaparcia, biegunki,
    • choroby wątroby: zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby,
    • zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamica żółciowa,
    • zapalenie trzustki (ostre i przewlekłe),
    • żywienie po zabiegach operacyjnych,
    • choroby układu moczowego: kłębuszkowe zapalenie nerek (ostre i przewlekłe), niewydolność nerek (ostra i przewlekła), nefropatia cukrzycowa, kamice nerkowe,
    • choroby metaboliczne: otyłość, niedożywienie (związane z chorobami, procesami leczenia, stanami pooperacyjnymi),
    • cukrzyca typu 1, 2, cukrzyca ciążowa,
    • dna moczanowa
    • hiperlipidemie (wysoki poziom cholesterolu, triglicerydów),
    • choroby układu krążenia: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca - zawał mięśnia sercowego, miażdżyca, żywienie w profilaktyce układu krążenia,
    • choroby neurodegeneracyjne: żywienie po udarze mózgu, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane,
    • choroby nowotworowe,
    • choroby tarczycy: niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto,
    • osteoporoza,
    • alergie pokarmowe (np. na białko mleka krowiego),
    • nietolerancje pokarmowe (np. nietolerancja laktozy),
    • niedokrwistość (anemia),
    • zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia),
    • żywienie po operacjach bariatrycznych,
    • żywienie dojelitowe i pozajelitowe.
  4. Żywienie kobiet planujących ciążę oraz kobiet w ciąży.
  5. Żywienie kobiet karmiących.
  6. Dietetyka dziecięca.
    • żywienie dzieci zdrowych i chorych,
    • żywienie niemowląt (rozszerzanie diety niemowlaka karmionego wg modelu naturalnego, sztucznego lub mieszanego).
  7. Dietetyka sportowa.
    • żywienie osób aktywnych fizycznie,
    • żywienie sportowców wyczynowych.