O nas

mgr Monika Majchrzycka-Eliks


Jestem absolwentką Wydziału Lekarskiego II Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu na kierunku Dietetyka (studia I stopnia) oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na kierunku Dietetyka (studia II stopnia). W swojej pracy licencjackiej analizowałam rzetelność treści dotyczących zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życiu w czasopismach dla kobiet. Natomiast w pracy magisterskiej oceniałam sposób żywienia i stan odżywienia osób ze stwardnieniem rozsianym.

Nieustająco podnoszę swoje kwalifikacje, uzupełniam i weryfikuję wiedzę

biorąc udział w licznych konferencjach dla dietetyków oraz sympozjach medycznych, z zakresu dietetyki, zdrowego stylu życia, aspektów psychologicznych w dietetyce oraz dietetyki sportowej. Praktykę zawodową zdobyłam pracując jako Dietetyk z ramienia Polskiego Towarzystwa Dietetyki, którego jestem Członkiem. Realizowałam zadanie: „Wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością w systemie ochrony zdrowia w Polsce” w zakresie wykonania „12 - tygodniowego programu redukcji masy ciała” Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) Projektu nr KIK –34 w Bydgoszczy, Poznaniu oraz Ciechocinku. W ramach projektu prowadziłam konsultacje dietetyczne indywidualne oraz warsztaty dla grup. W trakcie studiów, jako Członek Studenckiego Koła Naukowego Żywieniowców i Dietetyków na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, przeprowadzałam prelekcje, warsztaty, jestem autorką artykułów, np. „Dieta dla mózgu” do pisma studenckiego oraz współautorką „ Poradnika dla rodziców dzieci z chorobą nowotworową”. Swoje umiejętności zawodowe pogłębiałam także w trakcie licznych praktyk na oddziałach szpitalnych, w poradniach diabetologicznych, prywatnych poradniach dietetycznych, domach opieki, firmach zajmujących się technologią żywności, w Polskim Towarzystwie Stwardnienia Rozsianego.

Dlaczego dietetyka?

Odpowiedź jest prosta. Nigdy nie miałam szczupłej sylwetki – otyłe dziecko, nastolatka z nadwagą. Pomimo wysokiej aktywności fizycznej i małych ilości zjadanych posiłków masa nie spadała. Gdy na Uniwersytecie Medycznym otworzyli kierunek Dietetyka zmieniłam wcześniej studiowaną Biologię na Dietetykę. Tak się zaczęła moja przygoda z dietetyką, która trwa do dziś. Jako dietetyk, który od dziecka zmaga się wahaniami masy ciała doskonale rozumiem pacjentów, którzy mają problem z masą ciała, utrzymaniem szczupłej sylwetki i samoakceptacją. Uważam, że tylko racjonalne odżywianie i zmiana nawyków żywieniowych mogą dać trwałe efekty. Każda osoba wymaga indywidualnego podejścia, które też oferuję swoim klientom.

Specjalizuję się zarówno w redukcji masy ciała, jak i dietetyce klinicznej (terapii chorób dietozależnych), dietetyce sportowej. Jako mama mam doświadczenie w rozszerzaniu diety niemowlaków oraz w żywieniu w cukrzycy ciążowej, którą również u mnie zdiagnozowano. W swojej pracy dokładam wszelkich starań, aby nasze spotkania prowadziły do trwałej zmiany nawyków żywieniowych. W czasie trwania terapii oprócz swojej wiedzy i doświadczenia oferuję także wsparcie oraz wzmocnienie motywacji do działania.

Marianna Frąckowiak


Jestem absolwentką Wydziału Wychowania Fizycznego, Sportu i Rehabilitacji Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu na kierunku Dietetyka, gdzie uzyskałam dyplom dietetyka.

Posiadam również uprawnienia instruktora sportów siłowych - trenera personalnego.

W szczególności interesuję się dietoterapią, ale ze względu na to, że sport od zawsze był moją pasją, zajmuję się także dietetyką sportową. Do każdego klienta podchodzę indywidualnie, dzieląc się z nim wiedzą i doświadczeniem. Zależy mi przede wszystkim na trwałej zmianie nawyków żywieniowych i stylu życia klientów, a ich każdy, nawet najmniejszy sukces daje mi ogromną satysfakcję.

Dyplomy i certyfikaty

foodforum_8475x677
dni_nauki_475x677
genetyka_475x677
ludzie_aktywni_475x677
madre_zywienie_475x677
medycyna_sportowa_475x677
ptzpid_475x677
swps_475x678